jongens

Veranderingen in de puberteit

In de puberteit verandert je lichaam en je geest. Je gaat je anders gedragen en gaat er anders uit zien. Dit komt door de hormonen. De dingen die aan je lichaam veranderen in de puberteit heten de secundaire geslachtskenmerken, de secundaire geslachtskenmerken bij jongens zijn de: baardgroei, stemverlaging, lichaamsbeharing en schaamhaar, groei van de penis, groei van de testes en een grote bot en spierontwikkeling. De primaire geslachtskenmerken zijn de kenmerken die je vanaf je geboorte al hebt. Bij jongens zijn dit: de penis, de balzak,de teelballen, de bijballen en de prostaat.

 

 

 

 

 

 

 

                            Voortplantingsstelsel 

De teelbal zorgt voor de productie van zaadcellen. De zaadcellen gaan daarna naar de bijbal. Die slaan de zaadcellen op en maken ze klaar voor de eerstvolgende zaadlozing.De zaadleider leiden de zaadcellen van de bijbal naar de prostaat en de zaadblaasjes. Die zorgen samen voor het spermavocht. De penis is er voor het vrijen en om urine te lozen. Een erectie wordt veroorzaakt door de zwellichamen in de penis. Ze vullen zich met bloed en worden dan groter en steviger. De eikel is het ronde uiteinde van de penis, die is erg gevoelig. Om de eikel zit de voorhuid, als bescherming.

Dit is het voortplantingsstelsel van een man. We beginnen met de urineblaas.De urineblaas is de opslagplaats voor je urine totdat je gaat plassen. De urineleider vervoert de urine vanuit de nierbekken naar de urineblaas. De urinebuis vervoert de urine dan weer vanuit de urineblaas naar buiten. Onverteerbare resten van de voeding worden door de anus als ontlasting uit het lichaam verwijderd.

Hormonen

Hormonen zijn signaalstoffen die door endocriene klieren via de bloedbaan aan doelcellen of organen worden afgegeven. De hormoonklieren geven de hormonen af aan het bloed, met het bloed stromen de hormonen door je lichaam, maar ze werken alleen in de plekken die er gevoelig voor zijn. Onder invloed van hormonen worden bij een jongen of man in de teelballen zaadcellen en het menselijk geslachtshormoon (testosteron) gevormd.

 

Probleem met vergrote prostaat

Doordat de prostaat om de urinebuis heen ligt, is er een kans dat de prostaat de urine buis dicht drukt. De spieren van de blaas kunnen dit vaak lange tijd compenseren. Er ontstaan pas klachten als de prostaat zo groot wordt dat de blaas spieren niet meer genoeg kracht hebben om de urine door de vernauwde urine buis te krijgen. De urinestraal wordt minder krachtig en het duurt even voordat je moet plassen. Ook kun je het gevoel hebben wel te moeten plassen, terwijl er niets uitkomt

Erectie

Een erectie is een fysiologisch fenomeen van de mannelijke genitaliën. Bij een erectie vullen de zwellichamen zich met bloed, waardoor ze groter en steviger worden. Dit is zodat de penis de zaadcellen in de vagina kunnen afleveren.

Zaadlozing:

Zaadlozing is bij mannen de uitstoot van sperma. Een zaadlozing ontstaat bij geslachtsgemeenschap (seks) , zelfbevrediging (masturbatie) en bij een natte droom. De zaadlozing duurt een paar seconden en gaat vaak samen met een lichamelijk en geestelijk hoogtepunt, we noemen dat een orgasme.