Meisjes

Vrouwen:
Geslachtskenmerken zijn kenmerken waaraan je het geslacht herkent. De primaire geslachtskenmerken zijn de geslachtskenmerken die je vanaf je geboorte al hebt, bij vrouwen zijn dat: de schaamlippen en de vagina. Verder heb je ook nog de secundaire geslachtskenmerken,dat zijn de geslachtskenmerken die zich pas later ontwikkelen. Bij de vrouw zijn dit de: borsten, bredere heupen, rondere lichaamsvormen. De secundaire geslachtskenmerken, zoals de bredere heupen, ontstaan om je voor te bereiden om een baby te dragen. De rondere vormen ontstaan door onderhuids vetweefsel. Verdere lichamelijke veranderingen in de puberteit zijn: de groeispurt (bij meisjes is die eerder dan bij jongens) en dat je voortplantingshormonen gaan functioneren. Deze twee lichamelijke veranderingen ontstaan rond de tijd dat ook andere secundaire geslachtskenmerken ontstaan, dus ongeveer vanaf je 10e levensjaar. Geestelijk verandert er ook wat: je raakt op een andere manier geïnteresseerd in andere mensen (vaak van het andere geslacht) en je wordt (soms) verliefd op iemand. Je gaat je anders gedragen, je wordt zelfstandiger. Dit lijkt allemaal heel leuk en spannend, maar er zitten ook nare kanten aan, je voelt je soms onzeker en eenzaam.
uitleg vrouwelijk geslachtsstelsel
Dit is het voortplantingsstelsel van een vrouw. Bovenaan zie je de eierstokken, die zorgen er samen met de eileiders en de baarmoeder voor dat je bevrucht kunt raken. Als één van deze organen weg valt, kun je niet meer op een natuurlijke manier zwanger raken. Er vindt mede dankzij de eierstokken menstruatie plaats.
De functie van de eileider is het vervoer van de eicel of embryo naar de baarmoeder. In de eileider kan de bevruchting plaats vinden.De functies van de baarmoeder zijn onder andere de innesteling van de bevruchte eicel, maar ook wanneer je zwanger bent, speelt de baarmoeder een belangrijke rol. Ongeveer twee weken na de innesteling van het embryo begint vruchtwater zich in de baarmoeder te ontwikkelen. Maar ook bij de bevalling speelt de baarmoeder een belangrijke rol. De bevalling begint wanneer de baarmoeder zich gaat samentrekken. Die samentrekkingen worden weeën genoemd.
De functie van de vagina is onder andere dat het bloed van de menstruatie het lichaam hier verlaat. Tijdens de geslachtsgemeenschap wordt een penis in de vagina gebracht. De urineblaas is de oplslagplek van urine totdat je gaat plassen.een orgaan dat de urine uit de nieren verzamelt. De urine komt de blaas binnen via de urineleiders en verlaat deze uiteindelijk via de urinebuis op het moment dat je moet plassen.

Hormonen
Hormonen zijn chemische stoffen die door middel van lichaamsvloeistoffen zich door het hele lichaam verplaatsen. Er zijn twee benamingen voor hormonen: testosteron/oestrogeen. Bij vrouwen noemen we het oestrogeen en dat is een geslachtshormoon die zorgt voor de groei, onderhoud en reparatie van het lichaam, verder zorgt het ook voor menstruatie, borsten en stemmingswisselingen.
ovulatie - bevruchting - innesteling - menstruatie
De ovulatie is het klaarmaken van een eicel uit de eierstok. De ovulatie vindt plaats in het midden van de menstruatiecyclus.
De bevruchting is het samensmelten van een eicel en een zaadcel, waarbij de kernen van beide één wordt, wat leidt tot een embryo.
Innesteling is het moment waarop de bevruchte eicel zich innestelt in de baarmoeder. Dit gebeurt 6 tot 12 dagen na de eisprong (ovulatie).
De menstruatie is een periode waarin je bloed verliest van je baarmoederslijmvlies.
menstruatiecyclus
De menstruatiecyclus bestaat uit 4 fasen:
1. De binnenwand van de baarmoeder krijgt een slijmvlieslaagje ter voorbereiding op een bevruchte eicel.
2. Een van de eierstokken bevat een eicel die losgaat en dan wordt vervoerd van de eileider naar de baarmoeder, die periode duurt een aantal dagen. Dat heet de eisprong.
3.Onderweg naar de baarmoeder kan de eicel een zaadcel tegenkomen, dan is er kans op zwangerschap. Zo niet, dan spoelt de slijmvlieslaag weg, met de onbevruchte eicel en ander vocht, dit wordt de menstruatieperiode genoemd.
4.Dat menstruatievocht gaat via de vagina uit je lichaam, dat noem je ongesteld zijn.

Wat te doen OM bloed van de menstruatie op te vangen?
Je kan als meisje een tampon of maandverband gebruiken, een tampon is een staafje van wattig materiaal, dat je in de vagina kunt schuiven wanneer je ongesteld bent. Maandverband is een band van absorberend materiaal met een plakstrook en meestal ook met plakrandjes om het maandverband op zijn plek te houden. Het maandverband leg je in je onderbroek voordat je ongesteld bent.
Maak jouw eigen website met JouwWeb